Museot kävijämäärän vankeina

Museoraivoa Louvressa, uutisoitiin hiljattain. Valtaosa miljoonista kävijöistä tulee museoon katsomaan Leonardo da Vincin Mona Lisaa. Maalausta katsomaan joutuu kuitenkin jonottamaan tuntikausia, ja perillä saa lopulta olla vain muutaman hetken. Kävijät ovat ymmärrettävästi raivoissaan, ja henkilökunta on kestämättömässä asiakaspalvelutilanteessa.

Gunnar Berndtson: Taiteentuntijoita Louvressa, 1879. Valokuvaaja Daniel Nyblin 1880–1882. Kansallisgallerian arkistokokoelmat. Finna,  CC BY-SA 3.0

Tilanne ei ole aivan uusi. Berliner Tagesspiegelkin otti esille alkukesästä Louvren valtaiset kävijäluvut, viime vuonna 10.2 miljoonaa. Suomesta YLE mainitsee ennätykseen vaikuttaneen museossa kuvatun suositun musiikkivideon.
Olen itsekin tungeksinut Louvressa muutama vuosi sitten, ja voin vakuuttaa, että maalaus ei ole noin pitkän jonotuksen arvoinen. Etenkin kun maalausta peittää lasi. Paremman elämyksen saa katsomalla hyvälaatuista valokuvaa.

Mona Lisa lasin läpi. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286246

Tagesspiegel nimittää Louvren jonotusta Venetsia-ilmiöksi. Kohde on yksinkertaisesti liian täynnä, massaturismin täyttämänä. Kukaan ei enää viihdy tällaisessa paikassa.  Eivät edes museotyöntekijät, jotka lakkoilivat keväällä Louvren ylikansoitusta vastaan.
Berliinissä on paljon hyviä museoita, mutta Louvren kävijämääriin täällä ei päästä. Kevään suosituinta näyttelyä ”Mantegna ja Bellini” oli kesäkuun lopussa käynyt katsomassa vajaat 200 000 kävijää. Sinnekin toki joutui jonottamaan ja Gämäldegallerien salit olivat täynnä.
Valveutuneen kulttuurimatkailijan kannattaakin käydä vähemmän suosituissa, mutta hyvissä museoissa ja poimia niistä vaikka vain muutama tutustumisen kohde. Näitä löytyy Berliinissä esimerkiksi Museuminselin museotarjonnasta.
Suomessa Venetsia –ilmiö on vielä kaukana, vaikka matkailua kovin edistetäänkin. Kauppatorilla ollaan ehkä lähinnä tavoitteita, joskin risteilyturistit eivät Helsingissä aina tiedä missä kaupungissa vierailevat. 
Museoille on vuosien varrella tullut tehtäväksi monenlaista yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyviä tehtäviä. Näitä asettavat Suomessa erityisesti kaupungit ja valtio.  Tehtävät liittyvät esimerkiksi hyvinvoinnin edistämiseen tai syrjäytymisen ehkäisemiseen, aktivointiin. Demokratiaa ja sananvapauttakin tulee edistää. Museoiden tulee kasvavassa määrin toimia alustana osallisuustoiminnalle ja yhdessä tekemiselle.
Vaikka tällaisia tavoitteita onkin kirjattu erilaisiin sopimuksiin ja toimintasuunnitelmiin omistajan ja museon välille, niin loppupeleissä kuitenkin näyttää painavan museoiden kävijämäärä.

Amos Rexin avajainäyttelyn jonoa

Harvemmin lehdistöä, ja sitä kautta omistajia kiinnostavat hyvinvointiponnistukset, puhumattakaan kokoelmatyöstä. Museot osaltaan myös kannustavat tällaiseen ajatteluun. Kun museot raportoivat tai tekevät tiedotteita toiminnastaan, niin esillä on juuri kävijätilasto. Ainakin jos siinä on nousua.
Tässä museot kaivavat itselleen myös itselleen kuoppaa. 
Mitä jos kerrankin alkuvuodesta kirjoitettaisiin tiedotteisiin jotain muuta kuin näyttelyiden kävijämäärät? Kiinnostavasti.
--
Rüdiger Scaper Berliner Tagesspiegelissä (20.6.19)
Helsingin Sanomat
Iltalehti
Louvre, Beyoncé ja Jay-Z

Kommentit